Millistes toiduainetes esineb magneesiumit?

“Sada aastat tagasi saime me 500 mg magneesiumit iga tavalise söögikorraga; 

samas täna meil aga veab, kui saame 200mg”

Carolyn Dean

 

 

Ööpäevane magneesiumi tarbimise norm on umbes 400mg. Kuid see arv kasvab peaaegu kahekordseks raseduse, stressi, aktiivse kasvu ja raske füüsilise koormuse korral. Kuidas küll hankida meie jaoks nii hinnalist mineraali? Uurige, millised toiduained sisaldavad magneesiumit ja kas piisab õigest dieedist, et omastada piisav kogus! Mineraal satub meie organismi soola, joogivee ja toiduga.

 

 

Magneesiumirikkad toiduained

Kõige enam sisaldub seda:

  • seemnetes: kõrvitsa (592mg mineraali 100g kohta), seesami (530mg) ja lina (392mg)
  • pähklites: India pähkel (292mg), seedermänni ( umbes 235mg) ja mandlites (umbes 235mg)
  • ubades: soja (226mg), aed (190mg) ja hernestes (108mg). Muuseas, hea mõru
    šokolaad on ka magneesiumirikas - tervelt 206mg igas tahvlis. Seega, kui tekib väga
    suur tahtmine süüa šokolaadi, kuulake oma organismi.
  • teraviljades, eriti koorimata ja täisteraviljades: riisikliides, kus sisaldub kõige
    rohkem magneesiumit (780mg), tatras ja odrakruubis (250 ja 150mg)
  • maitserohelises: kõige enam sisaldab magneesiumit värske petersell spinat (ligi
    85mg) 2, 3

Teades, millised toiduained sisaldavad magneesiumit, saate koostada kasuliku ja toitva söögiportsjoni.

Aga, kas ka sellest piisab? 

 

 

Kas on võimalik omastada vajalik kogus magneesiumit lihtsalt magneesiumirikkaid toiduaineid tarbides?

Võimalik, et 100 aastat tagasi kui juurviljad ja puuviljad sisaldasid 10 korda rohkem magneesiumit 4, oligi see nii. Inimesel piisas lihtsalt lülitada oma söögikorda taimne toit,  pähklid ja kliid, et kindlustada end piisava koguse mineraaliga. Täna ei ole see enam nii.  Seoses pinnase üle kurnamisega, väheneb kasulike ainete kogus selles pidevalt.

Peale selle, magneesiumi sisaldus toiduainetes väheneb kuumtöötlemisel ja puhastamisel. 

Näiteks, konserveeritud rohelises hernes on teda võrreldes värske hernega peaaegu kaks korda vähem. Lisame selle, et organism omastab toidust mitte rohkem, kui pool saadavast magneesiumist. Pole ime, et enamik meist kannatab täna pideva magneesiumi vaeguse  käes. 

Saage rohkem teada magneesiumi defitsiidist, tema väljunditest ja põhjustest.

Seepärast on enamik uurijaid ühisel arvamusel, et meile vajalikku mineraali ei ole võimalik ainult toidust saada. Et ennast hästi tunda, olla terve ja aktiivne, on vaja magneesiumit lisaks tarvitada. Kõige parem naha kaudu ( soojade vannide ja magneesiumiõliga määrimise näol). Nii imendub mineraal 100%. 

 

 

Lisage oma ellu looduslik magneesium ja olge terve!

 

 

Allikad:

  1. Carolyn Dean. The Magnesium Miracle, – 2014.
  2. Химический состав российских пищевых продуктов. Под редакцией член-корр. МАИ, проф. И. М. Скурихина и академика РАМН, проф. В. А. Тутельяна. – Москва, 2002.
  3. База данных нутриентов продуктов USDA, Министерство сельского хозяйства США. Выпуск 27, – 2014.
  4. С.Н. Удинцев, Т.П. Жилякова. Современные методы повышения пищевой ценности сельскохозяйственной продукции Вестник Томского государственного университета. Биология. 2012. № 2 (18). С. 81–91.
  5. Wilhelm Jahnen-Dechent  Markus Ketteler. Magnesium basics // Clinical Kidney Journal, V. 5, № 1, 2012, P. 3–14.